bèta
Leuk dat je een kijkje neemt. Vinden we tof. We zijn momenteel in bèta, dus soms werken dingen nog niet zo goed als je misschien verwacht.

10 tips om geld te besparen

Hou je elke maand minder geld over dan je had gehoopt? Of je nu spaart voor een vakantie of gewoon graag wat extra geld op je spaarrekening hebt staan, het is gewoon zonde als je hard verdiende salaris er onnodig snel doorheen gaat.

10 tips om geld te besparen

Met een paar praktische bespaartips hou je zo elke maand wat extra geld over.

1. Geautomatiseerd sparen

Stel je op school of op werk ook zoveel mogelijk uit tot een deadline in zicht komt? Dit fenomeen staat wel bekend als de wet van Parkinson: work expands to fill the time available for its completion. Ofwel, de hoeveelheid werk groeit mee met de tijd die je er voor krijgt. Iets vergelijkbaars is vaak ook met iemands uitgaven aan de hand. Als je maandelijks 2.000 euro salaris krijgt is er altijd een manier te vinden om die 2.000 euro uit te geven. Maar als je 1.800 euro salaris zou krijgen zou je net zo goed een manier vinden om rond te komen.

Wacht daarom niet tot het eind van de maand met geld sparen maar doe het direct zodra je salaris binnen is. Of je nu wilt sparen op je spaarrekening of je spaart via een beleggingsfonds. Je kan in de meeste gevallen geautomatiseerd overmaken of een automatische incasso instellen als je hebt vastgesteld hoeveel je maandelijks wilt sparen.

2. Zet abonnementen stop

Spotify, Netflix, Videoland, Amazon Price, etc. Heb je het echt elke maand allemaal nodig? Er is niks mis mee om een abonnementen tijdelijk een maand of langer stop te zetten. Als je helemaal in een Netflix serie zit kan je misschien best even een maandje zonder Videoland.

Het is eigenlijk heel simpel, hoe hoger je vaste lasten zijn hoe meer geld je moet verdienen om geld te sparen. Dus neem eens goed onder de loep welke kosten maandelijks terugkeren en of je echt niet zonder kan, al is het maar tijdelijk.

Als je echt niet zonder kan, kijk dan of je de kosten kan delen of je dat je ergens korting op kan krijgen. Zo kan je krijg je bij Spotify als student bijvoorbeeld 50% korting. Of kijk eens of je echt wel die unlimited databundel nodig hebt. Al vind je maar een maandelijkse besparing van 10 euro, het is de optelsom die er toe doet.

3. Vind je grote uitgaven

Om geld te sparen is het vaak echt niet nodig om al je uitgaven te minimaliseren. Als je ergens echt veel plezier in hebt, en het kost geld, moet je dat zeker blijven doen. Iedereen heeft wel een paar dingen waar ze graag geld aan uitgeven, zoals vakanties, fitness of kleding. Dit moet ook kunnen zolang je streng geld bespaart op de dingen die je minder doen.

Dus als het je niet heel veel doet om met de nieuwste gadgets te hebben, koop dan ook niet de nieuwste iPhone. Maar als fitness je lust en je leven is, voel je dan niet schuldig om een tientje per maand uit te geven aan de sportschool.

4. Koop tweedehands spullen

Als je iets nodig hebt dan heb je het vaak zo ergens online besteld. Vaak kan je dingen als boeken of meubels goedkoper tweedehands kopen. En is het zo erg om een tweedehands boek te lezen?

Er is natuurlijk ook ergens een grens. Onderbroeken van Marktplaats zijn niet echt een aanrader.

5. Boodschappen

Even over boodschappen. Je hoeft echt niet op water en brood te leven, het moet allemaal wel een beetje gezond blijven. Voor veel mensen is dit wel iets waar veel winst valt te behalen. Daarom even een paar belangrijke tips om goedkoper boodschappen te doen:

  • Koop huismerken. Vaak smaken die echt niet veel minder dan A-merken en het scheelt maandelijks een hoop.
  • Doe geen boodschappen met honger. Spreekt voor zich denk ik?
  • Drink minder frisdrank en meer kraanwater. De boodschappen tip is dus, sla de frisdrank afdeling even over.
  • Ga naar een goedkopere supermarkt.

6. Wacht kortingen af

Ik kan zo wat producten opnoemen die je geregeld nodigt hebt en aardig aantikken qua prijs. Denk aan wasmiddel, huidverzorging, schoonmaakmiddelen. Als je genoeg ruimte hebt in je voorraadkast wacht dan een een goede aanbieding af en sla goed in.

Als je zelf geen zin hebt om kortingen in de gaten te houden dan doen wij dat graag voor je. Op onze site kan je een prijs meldingen instellen en dan berichten wij jou bij een aanbieding.

7. Kook wat vaker

Of je nu graag eten besteld of voor het gemak dineert met een opwarmmaaltijd, vaak is het goedkoper om zelf te koken. Als je een beetje op de prijs let natuurlijk. Vlees en vleesvervangers zijn aan de dure kant. Met wat meer groente ben je daarentegen een stuk goedkoper uit.

Iets extra koken en invriezen is scheelt je zo ook een paar maaltijden kopen en koken.

8. Zet een budget

Als je maandelijks geld wilt overhouden helpt het als je een overzicht hebt in wat je maandelijks uitgeeft. Maar met alleen overzicht zelf spaar je nog niks. Wanneer je dit overzicht hebt kan je echter wel uitgaven doelen aan jezelf stellen. Zoals, maandelijks maximaal 200 euro uitgeven aan boodschappen of maandelijks maximaal 50 euro uitgeven aan kleding.

Apps als Grip en Dyme kunnen je helpen om inzicht te krijgen in waar je geld naar toe gaat.

9. Koop alleen wat je nodig hebt

Impulsieve aankopen onderdrukken is moeilijker dan het lijkt. Ooit iets onnodigs gekocht bij een webshop om een euro verzendkosten te besparen? Of de Albert Heijn in gegaan voor WC papier en teruggekomen met een tas vol boodschappen? Schoenen gaan kopen en teruggekomen met 2 paar?

Maak van te voren duidelijk een lijstje van de dingen die je nodig hebt. En houdt je daar vooral ook aan. Als je echt de behoefte voelt om extra dingen te kopen, zet ze dan op een lijstje voor later in plaats van nu te kopen.

10. Werk aan extra inkomen

De laatste maar misschien wel belangrijkste tip. Je kan nooit meer geld sparen dan je verdient. Het bedrag dat je maximaal per maand kan sparen wordt dus gelimiteerd door je inkomen. De echte game changer is het verhogen van je inkomen, omdat er aan wat je kan verdienen vrijwel geen limiet zit.

Er zijn ontzettend veel manieren om extra geld te verdienen. Je kan oude spullen verkopen, of bijles geven. Maar het mooiste is natuurlijk als je elke maand wat extra bijverderdiend. Dit kan je proberen via een loonsverhoging. Maar kijk ook zeker of er niet een weg is om zelf wat bij te verdienen. Er is namelijk een goede kans dat jij iets kan of kan maken waar anderen best voor zouden willen betalen.

Zelf wat extra geld bijverdienen klinkt misschien angstaanjagend of als een enorme tijdsinvestering. Maar Chris Guillebeau laat je in zijn boek De Side Hustle zien dat dit een kleiner obstakel is dan je waarschijnlijk zou verwachten.